Dieta na masę dla osoby ważącej 60 kg to zestaw dań na każdy dzień tygodnia o szczegółowo opracowanym składzie, dostarczający określonej ilości kalorii — odpowiedniej dla wagi 60 kg. Ważne, aby bilans kaloryczny był dodatni, czyli musimy spożywać więcej, niż potrzeba do utrzymania podstawowych funkcji życiowych. Jednak w jadłospisie tym równie istotna jest ściśle określona podaż białka, tłuszczów i węglowodanów oraz wzajemny ich stosunek. Pod uwagę należy wziąć także fakt, czy spożywane produkty zapewniają niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i minerały.
Dieta na masę w połączeniu z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami, będącymi elementem codziennego treningu, pozwoli na szybkie osiągnięcie pożądanego efektu, czyli rozbudowy masy mięśniowej przy jednoczesnej redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warto również wziąć pod uwagę styl życia, jaki prowadzimy, gdyż niezwykle istotna jest m.in. ilość i jakość wypijanej w ciągu dnia wody, wystarczająca ilość snu oraz skuteczne radzenie sobie ze stresem, np. poprzez zastosowanie technik relaksacyjnych. Wszystko to nie tylko wpływa na ostateczny rezultat w postaci większej objętości mięśni w poszczególnych partiach ciała, ale również pozwala cieszyć się ogólnym zdrowiem i świetnym samopoczuciem na co dzień.
Bilans kaloryczny w diecie na masę dla osoby ważącej 60 kilogramów
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu, czyli to, ile kalorii dziennie powinniśmy dostarczać wraz z pożywieniem, uzależnione jest m.in. od masy ciała. Dlatego dieta na masę dla osoby ważącej 60 kg wymaga konkretnych obliczeń. Waga nie jest jednak jedynym branym pod uwagę czynnikiem. Korzystając ze wzorów na PPM (podstawową przemianę materii), należy uwzględnić również wzrost, wiek, płeć oraz stopień aktywności fizycznej. Tylko wtedy otrzymamy optymalny wynik, na podstawie którego będzie można ułożyć jadłospis na cały tydzień. W celu wykonania obliczeń można skorzystać z trzech metod:
1. Metoda Harrisa Benedicta
Mężczyźni: 66 + [13,7 x masa ciała (w kilogramach)] + [5 x wzrost (w centymetrach)] – [6,76 x wiek (w latach)]
Kobiety: 65 + [9,6 x masa ciała (w kilogramach)] + [1,8 x wzrost (w centymetrach)] – [4,7 x wiek (w latach)]
2. Metoda Mifflin-St Jeor
Mężczyźni: [9,99 x masa ciała (kg)] + [6,25 x wzrost (cm)] – [4,92 x wiek (lata)] + 5
Kobiety: [9,99 x masa ciała (kg)] + [6,25 x wzrost (cm)] – [4,92 x wiek (lata)] – 161
3. Metoda Katch-McArdle
Mężczyźni: 370 + (21,6 x masa mięśniowa ciała w kilogramach)
Kobiety: 370 + (21,6 x masa mięśniowa ciała w kilogramach).
Możliwa do uzyskania dokładność obliczeń jest największa w przypadku metody Katch-McArdle. Wzory te bazują jednak na masie mięśniowej, a nie masie ciała, a jest to zasadnicza różnica. Zazwyczaj nie znamy tej danej, więc jeśli chcemy skorzystać z trzeciej metody obliczenia PPM, to można obliczyć masę mięśniową np. metodą kreatyninową, bazującą na ilości wydalanej z organizmu (w ciągu doby) kreatyniny.
Cr = 0.019482 x A1 + 0.034261 x A2 – 0.025196 x A5 + 0.040420 x A6 – 3,414700
Znaczenie poszczególnych symboli:
Cr – przewidywana ilość kreatyniny wydalana w ciągu doby (cm)
A1 – obwód klatki piersiowy średni (cm)
A2 – obwód uda (cm)
A5 – obwód bioder (cm)
A6 – wysokość ciała w pozycji siedzącej (cm)
Jeżeli jednak nie mamy możliwości uzyskania tych danych, to wzór w metodzie Mifflin-St Jeor również da nam dość precyzyjny wynik. Po obliczeniu PPM, aby możliwe było określenie dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu dla osoby o wadze 60 kg, należy jeszcze określić CPM (całkowitą przemianę materii). Potrzebujemy jednak jeszcze jednej danej. Jest nią współczynnik aktywności fizycznej.
Wartość współczynnika aktywności fizycznej zależy od trybu życia, jaki prowadzimy i przedstawia się następująco:
Współczynnik aktywności fizycznej
1,1 – 1,2: Brak aktywności fizycznej (praca siedząca, brak treningu)
1,3 – 1,4: Niska aktywność fizyczna (praca siedząca, maksymalnie 2 treningi w tygodniu)
1,5 – 1,7: Umiarkowana aktywność fizyczna (praca siedząca, maksymalnie 4 treningi w tygodniu)
1,8 – 1,9: Wysoka aktywność fizyczna (praca fizyczna, maksymalnie 4 treningi w tygodniu)
>2,0: Bardzo wysoka aktywność fizyczna (dotyczy – osób zawodowo zajmujących się sportem).
Dieta na masę 60 kg – jak ułożyć jadłospis?
Wybierając produkty na każdy pojedynczy posiłek, należy pamiętać, że muszą one być wartościowe, co oznacza, że nie tylko odpowiadają założonemu bilansowej kalorycznemu, ale również dostarczają wszystkich potrzebnych składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów złożonych, witamin i minerałów). Zadbajmy też o jak największe urozmaicenie i dobór produktów, które nam smakują, gdyż posiłki jałowe i monotonne mogą łatwo zniechęcić nas do stosowania diety na masę 60 kg, a konsekwencja i wytrwałość, zarówno jeśli chodzi o sposób odżywiania się, jak i regularne treningi, mają kluczowe znaczenie dla budowania masy mięśniowej.
Białka
Prawidłowo opracowana dieta na masę 60 kg uwzględnia nie tylko ilość poszczególnych makroskładników, ale przede wszystkim ich procentowy udział w posiłku. Ważna jest też jakość i rodzaj tych związków. Jeżeli chodzi o białka, to są to najważniejsze składniki budulcowe tworzące mięśnie. Organizm wykorzystuje je nie tylko do budowania nowych włókien, ale również w celu odtworzenia fibryli uszkodzonych podczas wyjątkowo intensywnych ćwiczeń. Bardzo istotne jest, aby zawierały one wszystkie potrzebne aminokwasy, gdyż tylko wtedy proteiny będą zgodne z tymi występującymi w ustroju, a dieta na masę da efekt w postaci większej objętości klatki piersiowej, ud, czy bicepsów.
Tłuszcze
Jeżeli chodzi o tłuszcze, to wymaga się, aby stanowiły one maksymalnie 25% posiłku. Pamiętajmy, by spożywać przede wszystkim produkty będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obfitują w nie nierafinowane, tłoczone na zimno oleje roślinne oraz np. awokado.
Węglowodany
Zawartość węglowodanów dobiera się na podstawie ustalonej ilości tłuszczów i białek. Najlepszy wybór stanowią węglowodany złożone, czyli wszelkiego rodzaju produkty na bazie zbóż: kasze (jaglana, gryczana, jęczmienna, orkiszowa, kukurydziana, quinoa, amarantus) oraz płatki owsiane czy orkiszowe lub jaglane. Dobrym źródłem węglowodanów złożonych jest też pieczywo pełnoziarniste oraz nasiona (sezam, słonecznik, pestki dyni).
Jako że budowanie masy mięśniowej wymaga nie tylko odpowiedniej diety, ale również specjalnie dopasowanych ćwiczeń , należy mieć na uwadze możliwość ewentualnych strat kalorycznych i zbyt niskiej podaży makroskładników. Możliwe jest to przy bardzo intensywnym treningu.
Z tego względu drugie śniadanie powinien stanowić koktajl zawierający odżywkę Nutrigo Lab Mass. Jest to pełnowartościowy preparat o potwierdzonej klinicznie skuteczności. Odżywka zapewni wszystkie potrzebne składniki, przede wszystkim białka, węglowodany, witaminy i minerały. Możemy więc spokojnie realizować nawet najbardziej wysiłkowy plan treningowy, bez obaw o niewystarczającą wartość odżywczą i energetyczną jadłospisu.
Przykładowy jadłospis (60 kg) – 2500 kcal
Przykładowa dieta mająca na celu osiągnięcie znacznej rozbudowy masy mięśniowej powinna składać się z 6 posiłków dziennie, gdyż przy takiej częstotliwości spożywania pokarmów organizm będzie mógł podołać budowaniu nowej masy mięśniowej, a jednocześnie prowadzić regenerację ewentualnych ubytków i uszkodzeń powstałych podczas wymagających ćwiczeń fizycznych.
Dieta na masę 60 kg odpowiada następującym założeniom:
Kaloryczność: 2500 kcal
Białko: powyżej 90 g
Tłuszcze: nie więcej niż 625 kcal (69,5 g)
Węglowodany: wynikowo, uwzględniając ilość białek i tłuszczów przypadających na posiłek
Posiłek I (śniadanie): Gotowane płatki owsiane z utartym jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
Składnik | Kalorie | Węglowodany | Białka | Tłuszcze |
Płatki owsiane | 584 kcal | 99 g | 23 g | 10 g |
Jabłko | 57 kcal | 16 g | 0,62 g | 0,1 g |
Rodzynki | 59,8 kcal | 13,8 g | 0,3 g | 0,2 g |
Suma | 700,8 kcal | 128,8 g | 23,92 g | 10,3 g |
Posiłek II (drugie śniadanie): Koktajl węglowodanowo—proteinowy z maślanką, mrożonymi jagodami i mango.
Składnik | Kalorie | Węglowodany | Białka | Tłuszcze |
Nutrigo Lab Mass | 357 kcal | 57,5 g | 23,5 g | 3,7 g |
Maślanka 0,5% | 80 kcal | 10 g | 6 g | 2 g |
Mango | 60 kcal | 15 g | 0,8 g | 0,4 g |
Mrożone jagody | 57 kcal | 14,5 g | 0,7 g | 0,3 g |
Suma | 574 kcal | 96,6 g | 31,6 g | 8,4 g |
Posiłek III (obiad): Pierś z kurczaka z ziemniakami pieczonymi w piekarniku oraz brokułem gotowanym na parze i pomidorkami koktajlowymi.
Składnik | Kalorie | Węglowodany | Białka | Tłuszcze |
Filet z piersi kurczaka | 141 kcal | 0 g | 33 g | 1,5 g |
Pieczone ziemniaki | 216,2 g | 48,8 g | 4,6 g | 0,23 g |
oliwa z oliwek | 97 g | 0 g | 0 g | 11 g |
Brokuł | 68 kcal | 8 g | 5,6 g | 0,8 g |
Pomidorki koktajlowe | 8 kcal | 1 g | 0,25 g | 0 g |
Suma | 530,2 kcal | 57,8 g | 43,5 g | 13,73 g |
Posiłek IV: Pieczony filet z morszczuka z brązowym ryżem i ogórkiem kiszonym
Składnik | Kalorie | Węglowodany | Białko | Tłuszcze |
Filet z morszczuka (150 g) | 114 kcal | 0 g | 22,1 g | 2,8 g |
Ryż brązowy | 112 kcal | 23,5 g | 2 g | 0,8 g |
Oliwa z oliwek | 97 kcal | 0 g | 0 g | 11 g |
2 ogórki kiszone | 2 kcal | 1 g | 0 g | 0 g |
Suma | 325 kcal | 24,5 g | 24,1 g | 14,6 g |
Posiłek V: Słupki marchewki, selera naciowego i papryki
Składnik | Kalorie | Węglowodany | Białka | Tłuszcze |
Marchew | 41 kcal | 9,6 g | 0,9 g | 0,2 g |
Seler naciowy | 13 kcal | 3,6 g | 1 g | 0,2 g |
Papryka czerwona | 28 kcal | 6,6 g | 1,3 g | 0,5 g |
Suma | 82 kcal | 19,8 g | 3,2 g | 0,9 g |
Posiłek VI: Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką na chlebie żytnim
Składnik | Kalorie | Węglowodany | Białka | Tłuszcze |
Twaróg chudy | 86 kcal | 3,5 g | 18,3 g | 0,2 g |
2 łyżki posiekanego szczypiorku | 3 kcal | 0 g | 0 g | 0 g |
Rzodkiewka | 14 kcal | 4,4 g | 1 g | 0,2 g |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 185 kcal | 37,6 g | 4,6 g | 1,6 g |
Suma | 288 kcal | 45,5 g | 23,9 g | 2 g |
Podsumowanie
Składnik | Kalorie | Węglowodany | Białka | Tłuszcze |
Posiłek I | 700,8 kcal | 128,8 g | 23,92 g | 10,3 g |
Posiłek II | 57,4 kcal | 96,6 g | 31,6 g | 8,4 g |
Posiłek III | 530,2 kcal | 57,8 g | 43,5 g | 13,73 g |
Posiłek IV | 325 kcal | 24,5 g | 24,1 g | 14,6 g |
Posiłek V | 82 g | 19,8 g | 3,2 g | 0,9 g |
Posiłek VI | 288 kcal | 45,5 g | 23,9 g | 2 g |
Suma | 2500 kcal | 373 g | 150,22 g | 49,93 g |
Oczywiście dobór poszczególnych składników dań zależy od nas. Ważne, aby zapewnić organizmowi odpowiednią podaż białka, czyli powyżej 90 g (co spełnia powyższy jadłospis) oraz ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów, zwłaszcza nasyconych. To właśnie dlatego skłaniamy się bardziej ku rybom czy filetowi z kurczaka oraz chudemu twarogowi, gdyż cechuje je niska zawartość tłuszczu, przy jednocześnie dużej ilości protein.
Tak opracowana, przykładowa dieta na masę 60 kg powinna szybko zwiększyć objętość mięśni brzucha, ud, klatki piersiowej i bicepsów. Można te wartości kontrolować, wizualnie oceniając przyrost mięśni przed lustrem lub mierząc obwód poszczególnych partii ciała. Wszystko to w połączeniu z dobrze zaplanowanym treningiem, uwzględniającym zarówno ćwiczenia wysiłkowe, jak i cardio, da fantastyczne rezultaty.