Fit batony domowej roboty to zdrowa, w 100 procentach naturalna oraz smaczna przekąska, której składu możesz być pewien. Samodzielnie przygotowane batoniki są zdrową alternatywą dla gotowych – nie zawsze zdrowych – produktów, a co najważniejsze – można je bardzo szybko i łatwo przygotować w domu.
Fit Batony domowej roboty – przepis na smaczną i pełnowartościową przekąskę?
Przygotowywanie zdrowych batoników domowej roboty, to coraz bardziej popularny trend w świecie kulturystyki i fitness. Dlaczego? Sprawdzają się fantastycznie jako potreningowa przekąska – dzięki dużej zawartości węglowodanów prostych szybko przywracają siły, dodają energii i odbudowują zapasy glikogenu w mięśniach.
Zdrowe batony domowej roboty zainteresowały jednak nie tylko fanów sportu, ale niemal wszystkich – przede wszystkim dlatego, że ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a za jednym zamachem można przygotować wiele porcji.
Najlepsze przepisy na batoniki proteinowe/energetyczne domowej roboty
Przygotowaliśmy dla Ciebie spis najlepszych przepisów na różne rodzaje batoników – sprawdź nasze zestawienie 8 najlepszych przepisów na pyszne i zdrowe batony domowej roboty!
Baton proteinowy z płatkami owsianymi
Składniki:
- płatki owsiane 60 g
- mąka z płatków owsianych (może być również kokosowa lub migdałowa)
- rodzynki
- orzechy (pełna dowolność – dobierz takie, jakie lubisz)
- mleko
- 4 łyżki odżywki białkowej
Sposób przyrządzenia:
Zalej wrzątkiem płatki owsiane, aby je zmiękczyć. Zmieszaj przygotowaną ilość odżywki białkowej z mlekiem oraz mąką, orzechami, rodzynkami i odcedzonymi z wody płatkami owsianymi.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż przygotowana przez Ciebie masa odpowiednio zgęstnieje. Uformuj z masy batoniki, a potem wstaw je do zamrażarki na 30 min.
Źródło przepisu: https://www.guiltfree.pl/blog/2018/02/15/domowe-batony-proteinowe
Fit batony owsiane z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 220 g masła
- 1/3 szklanki miodu bądź cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 200 g masła orzechowego
- 150 g gorzkiej czekolady
- szczypta cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Wytop na rondelku masło wraz z cukrem, cynamonem oraz solą. Dodaj płatki owsiane, a następnie gotuj całość przez około 5-10 min, aż płatki zaabsorbują cały tłuszcz. Odstaw do przestudzenia.
Wyłóż połowę płatków na spód formy z papierem do pieczenia. Dociśnij je lekko, będzie to podstawa batoników.
Przygotowanie nadzienia nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Masło orzechowe, cynamon oraz czekoladę włóż do garnka, postaw na ogniu i pozwól roztopić się wszystkim składnikom. Wymieszaj uzyskaną masę, odstaw do wystudzenia, a następnie wylej i rozprowadź ją na wyłożonych wcześniej płatkach. Całość schowaj do lodówki na kilka minut, aż zacznie tężeć.
Na koniec wyłóż pozostałą zawartość naczynia z płatkami i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni masy. Owiń wierzch folią i zostaw w lodówce na kilka godzin. Pokrój całość na kawałki.
Źródło przepisu: https://ilovebake.pl/2018/01/31/batoniki-owsiane-z-maslem-orzechowym/
Fit batony „Snickers”
Składniki:
Karmel:
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 140 g daktyli
- 4 łyżki wody z moczenia daktyli
Nugat:
- 120 g mąki owsianej
- 6 łyżek syropu klonowego
- 70 g masła orzechowego solonego
- 2 łyżki wody z moczenia daktyli
Dodatkowo:
- 150 g czekolady gorzkiej (możesz użyć deserowej)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 3 garści orzeszków ziemnych solonych
Sposób przyrządzenia:
Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia – zacznij w tym czasie przygotowywać nugat. Mąkę owsianą, syrop klonowy oraz masło orzechowe dokładnie zblenduj, a potem przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Teraz zajmiemy się przygotowaniem zdrowego karmelu. Zmiel namoczone wcześniej daktyle z kakao, ekstraktem waniliowym oraz wodą z daktyli. Wyłóż karmel na wcześniej przygotowaną masę z mąki owsianej. Dodaj na wierzch tyle orzeszków ziemnych, aż pokryją cały wierzch batoników i lekko dociśnij dłonią. Wstaw całość do zamrażalnika na około 2 godziny.
Rozpuść czekoladę wraz z olejem kokosowym za pomocą kąpieli wodnej. Potem wyjmij z zamrażalnika masę i pokrój ją starannie na mniejsze części. Każdy wykrojony batonik zamocz w czekoladzie –pozwól jej ociec.
Gotowe batoniki potrzymaj w lodówce, aż czekolada stwardnieje.
Źródło przepisu: https://slodkiegotowanie.pl/przepis/zdrowe-fit-batony-snickers/
Fit batony z daktyli
Składniki:
- 200 g daktyli bez pestek
- dwie łyżki masła orzechowego
- ulubione bakalie i orzechy (np. rodzynki, żurawina, orzechy laskowe itp.)
- 4 łyżki płatków owsianych/ jęczmiennych/ pszennych (takich, jakie lubisz)
- 3 łyżki karobu (lub jeśli chcesz kakao)
- woda
- opcjonalnie: wiórki kokosowe lub sezam
Sposób przyrządzenia:
Przełóż daktyle do miski, zalej je gorącą wodą i poczekaj mniej więcej 20 minut, aż zmiękną. Odsącz je z wody i przełóż do naczynia blendera. Dodaj płatki zbożowe, masło orzechowe, a później wszystko zblenduj.
Teraz dodaj do powstałej masy bakalie, orzechy oraz trzy łyżki karobu, bądź kakao. Wymieszaj wszystko łyżką.
Przełóż masę do pojemnika i rozprowadź ją równomiernie na jego spodzie. Odstaw całość do stężenia w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie pokrój masę na niewielkie batony.
Źródło przepisu: https://planetadzika.com/zdrowe-batony-z-daktyli-przepis/
Fit batony kokosowe „Bounty”
Składniki
- 200 g niesiarkowanych wiórków kokosowych
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 1 łyżka (30 g) nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 łyżki (60 ml) syropu klonowego lub miodu
- mała szczypta soli himalajskiej
- 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przyrządzenia:
Najpierw zgotuj mleczko kokosowe. Zdejmij z ognia, dodaj olej kokosowy i wymieszaj. Całość wylej na wsypane wcześniej do miski wiórki kokosowe. Dodaj syrop klonowy i sól himalajską, zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Z powstałej masy rozpocznij formowanie batoników i ułóż je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw batoniki do lodówki na około 1-2 h, bądź na całą noc. Gdy stężeją, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a potem po prostu obtocz w niej uformowane batony. Batoniki odstaw ponownie do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Źródło przepisu: https://fitsweet.pl/2019/03/domowe-bounty-kokosowe-fit-batony/
Truskawkowe batony proteinowe
Składniki:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych
- Około 2 szklanki truskawek
- 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego, bądź miodu
- 2 rządki gorzkiej czekolady
Sposób przyrządzenia:
Zblenduj razem wiórki kokosowe oraz płatki owsiane. Przygotuj gładki mus z truskawek również je blendując. Do miski wsyp zmielone płatki i wiórki, wlej mus, a także dodaj roztopiony olej kokosowy i miód. Wymieszaj większość składników, przełóż do pojemnika i odstaw do lodówki na około godzinę. Po stężeniu masy pokrój ją na batoniki – możesz dodatkowo oblać je czekoladą oraz dodać małe kawałeczki truskawek na wierzch.
Źródło przepisu: http://moj-kawalek-podlogi.pl/truskawkowe-batony-bez-pieczenia/
Batony energetyczne z białą czekoladą
Składniki:
- 2 banany
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 2,5 dag białej czekolady
Sposób przyrządzenia:
Pokrój banany, wrzuć je do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do nich miód i wymieszaj, a następnie dodaj cynamon, płatki owsiane oraz posiekane orzechy i ponownie dokładnie zamieszaj. Przygotuj tackę wyłożoną papierem do pieczenia i z powstałej masy uformuj batoniki.
Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni i piecz batoniki około 25 min. Po tym czasie odstaw je do ostygnięcia, a następnie oblej je rozpuszczoną czekoladą. Odstaw do wystygnięcia.
Źródło przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/batoniki-owsiane-z-biala-czekolada
Baton białkowy domowej roboty z suszonymi owocami
Składniki:
- 60 g orzechów włoskich
- 40 g suszonych owoców (np. rodzynki)
- 250 g musli
- 70 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 125 g migdałów w płatkach
- 10 g wody
- 100 g miodu
Sposób przyrządzenia:
Do przygotowania tego przepisu konieczny będzie mikser. W jednym naczyniu zmiksuj orzechy i suszone owoce, a w kolejnym musli, a potem zmieszaj razem rozdrobnione składniki.
Teraz zmiksuj czekoladę, a potem przełóż ją do reszty składników. Do innego naczynia miksującego wsyp migdały, dodaj wodę i rozdrobnij je. Dodaj nieco miodu, podgrzewaj przez 3 min w temp. około 50 stopni, a potem przelej do miski z musli.
Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj do grubości około 1 cm i odstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij formę z lodówki i pokrój masę na batoniki.
Źródło przepisu: https://wizaz.pl/kulinaria/przepis,8211,batony-energetyczne-z-suszonymi-owocami
Fit batony domowe vs gotowe batony proteinowe
Podsumujmy: czy warto przygotowywać pyszne batoniki proteinowe w domu, czy może jednak gotowe produkty nie są takie złe?
Oczywiście, że wszystko co, zrobimy sami gwarantuje nam pewność składu przekąski. Gotowe batoniki proteinowe, które można kupić w sklepach, są promowane jako zdrowa przekąska, jednak często okazuje się, że wiele z nich zawiera dużo cukru, bądź jego substytuty tj. syropy glukozowo-fruktozowe.
Na szczęście na rynku można jeszcze znaleźć pyszne batony, które są w pełni zdrowe i naturalne, takie jak choćby NuviaGo. Trzeba jednak uważać na gotowe produkty i wybierać je mądrze – warto sprawdzić zestawienie najlepszych batonów proteinowych, które pozwoli nabrać pewności, co do jakości oferowanych batonów.